ΘΥΜΙΑΝΑ / ΧΙΟΣ

ΘΥΜΙΑΝΑ / ΧΙΟΣ

ΘΥΜΙΑΝΑ

Τα Θυμιανά, είναι ένα μεσόγειο μαστιχοχώρι, παλιό και με πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Απλώνεται στα πόδια δυο λόφων, εκεί που σμίγει ο πλούσιος κάμπος με τα πετροβούνια Αϊ Δημήτρης και Προφήτης Ηλίας. Προήλθε από την συνένωση τριών Μεσαιωνικών Οικισμών , τα Βρανά (Αϊ Νικόλας), τα Αντρικιανά (Μαρουλού , Φακάς , Φραγκοβούνι) και τα Πατρίκια. Μέχρι το 1954 ονομάζονταν "Ευφημιανά", δηλαδή φημισμένος τόπος .Ήταν η περιοχή με τα πολλά λατομεία που έδιναν την περίφημη Θυμιανούσικη πέτρα, τον Πωρόλιθο με τα ζωηρά καφεκόκκινα χρώματα που βγαίνει άφθονη εδώ και με την οποία κτίζονταν και διακοσμούνταν τα σπίτια, τα αρχοντικά και οι εκκλησιές όχι μόνο της Χίου αλλά και της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής και των γύρω νησιών.

 

Τα Θυμιανά βρίσκονται 7 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου και η μεταφορά από τη πόλη διαρκεί περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με περίπου 1600 κατοίκους . Το χωριό των Θυμιανών έχει δημοτικό σχολείο, γηπεδο ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα και ποδοσφαιρική ομάδα τον ΑΠΠΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΩΝ που αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία Χίου, επίσης ναυταθλητικό όμιλο (ΝΟΘ), μορφωτικό εκπολιτιστικό όμιλο (ΜΕΟΘ) καθώς και τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, ένα αριστούργημα τοπικής αρχιτεκτονικής η οποία είναι χτισμένη με θυμιανούσικη πέτρα. Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τον Κήπου του Φατούρου.

 

Τα Θυμιανά είναι επίσης γνωστά και για το  έθιμο της Μόστρας το οποίο έχει ρίζες βαθιές στα χρόνια του Μεσαίωνα όταν οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο πέλαγος. Ο μύθος λέει, ότι μιά  Τύρινη Κυριακή όταν διασκέδαζαν οι  Θυμιανούσοι στο χωριό τους , βγήκαν στις γειτονικές ακτές πειρατές. Την άφιξή τους πληροφορήθηκαν από τους βιγλάτορες και καθώς ήταν ξαναμμένοι από το γλέντι, αλλά και επειδή είχαν κουρασθεί από τις συχνές πειρατικές επιδρομές  αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν πάραυτα . Ξεκινούν απο τα Θυμιανά και προχωρώντας έστησαν καρτέρι   στη διαδρομή, με τους επιδρομείς να αιφνιδιάζονται και στη συνέχεια να χάνουν στη  σκληρή μάχη. Οι Θυμιανούσοι βγήκαν νικητές και ενθουσιασμένοι καθώς ήταν, κρέμασαν, δηλαδή μόστραραν τους πειρατές στην πλατεία του χωριού. Την επόμενη χρονιά για να μην ξεχαστεί το κατόρθωμα, έκαναν την αναπαράσταση του γεγονότος και έτσι γεννήθηκε η Μόστρα. Το έθιμο περιλαμβάνει τον πολεμικό χορό ΤΑΛΙΜΙ καθώς επίσης παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών .

Αν απομακρυνθείτε 2 χλμ. από το χωριό , θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την Αγία Ερμιόνη τον Καρφά και τον Μέγα Λιμνιώνα, αξιοπρεπέστατες θαλάσσιες εκτάσεις για βουτιές.

 

Τέλος πάνω στο λόφο δεσπόζει ολόρθο το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου το 1822 σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους πολλές χιλιάδες Χιώτες , μαζί με τον Θυμιανούση ηρώα Ιωάννη Φατούρο  , του οποίου άγαλμα έχει ανεγερθεί στην ομώνυμη πλατεία στα Θυμιανά .

 

 

 

ΧΙΟΣ

Πιθανή γενέτειρα του Όμηρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη, η Χίος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους.

Το νησί απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (904 τετρ. χλμ.) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες. Διαιρείται διοικητικά σε τρεις δήμους, αυτούς των Οινουσσών, Χίου και Ψαρών. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο δήμος Χίου, ο οποίος καταλαμβάνει όλο το νησί της Χίου και πληθυσμιακά είναι ο μεγαλύτερος δήμος του νησιού.

Το έδαφος της Χίου είναι κατά το κύριο μέρος του ορεινό, ενώ μόνο στα Νότια και Ανατολικά του νομού σχηματίζονται κάποιες πεδινές εκτάσεις. Στα βόρεια της Χίου βρίσκεται η οροσειρά Πελινναίο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (1.297 μ.). Στη Χίο δεν υπάρχουν ποτάμια, παρά μόνο μικροί χείμαρροι. Το νησί είναι γνωστό για τα γραφικά του τοπία, αλλά και για το εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και με σπάνιες βροχές το καλοκαίρι. Οι άνεμοι συνήθως πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 28-29 βαθμών Κελσίου.

Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της. Διοικητικά, μαζί με τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά, αποτελεί το νομό Χίου με πληθυσμό που φθάνει τους 52.600 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Χίου, που λέγεται και Χώρα.

Φωτογραφικό υλικό